7 тайни, които авиокомпаниите никога не споделят с пътниците си

 Днес за много от хората пътуването със самолет е рутина, също като пътуването с автобус или влак. Редовните въздухоплаващи пътници може би дори си мислят, че за тях вече няма никакви тайни по летищата.

Дългите опашки при преминаването през скенерите за сигурност, безмитните магазини, тесните вратички на заминаващите и разбира се, закъснелите, и отменени полети – всичко това е част от големия бизнес наречен „гражданска авиация“.

Може и да си мислите, че вече знаете всичко за полетите,  но ще останете изненадани.  Има неща, които не са ви минавали дори през ума. Не сте ли се чудили няма ли определени тайни, които авиокомпаниите крият от пътниците?.

Дори да сте най-големият експерт по летенето, гражданската търговска авиация отдавна е сериозен инкубатор на тайни, митове и легенди.

Тайните, които сега ще споделим с вас са споделени от хора с дългогодишен опит в бранша изпълняващи най-различни длъжности в бранша- от юрисконсулта на авиокомпанията, до

Това са 7 от най-големите тайни, които авиокомпаниите крият от своите пътници:

Мобилните телефони няма да ви изложат на опасност.

Вече е банална рутина да превключваме на самолетен режим веднага щом се качим на борда на самолет. Някои хора дори панически още преди да се качат на самолета изключват телефона

Но дали наистина портативните електронни устройства като мобилните телефони се намесват във вътрешната комуникационна система на самолета?

„Не бих казал точно това“ – споделя пилотът на Virgin Atlantic, Крис Хол. „Доколкото знаем, мобилните телефони не влияят на комуникационните или навигационни системи на самолета. Все пак аз не одобрявам използването на телефони на борда. Авиокомпаниите са в пълното си право да разрешат или забранят употребата им. Освен това мобилните телефони могат да бъдат много изнервящи за екипажа и другите пътници.“

Пътническите самолети почти летят сами.

Това твърдение наистина изнервя пилотите. Чували сте го често, но откъдето и да идва е много далеч от истината.

„Автоматичният кокпит(кабина) не „кара“ самолета. Ние, пилотите, имаме пълен контрол над излитането, приземяването и всяка промяна на посоката. 99% от приземяването и 100% от излитането се извършват по класическия стар начин – физически с ръце от капитана или първия му помощник, изцяло под техен контрол“ – споделя Патрик Смит, пилот от гражданската авиация.

Турболенцията не е убила никой.

Съвсем естествено е да впиете нокти в облегалките на седалката или в човека до вас, когато самолета се разклати във въздуха от лоша турбуленция. Но колко опасно е всъщност това?
„Въпреки инстинкта ни да се притесняваме от странните и неприятни движения“ – казва Хол, „турболенцията не е разбила нито един самолет. Така че, не се притеснявайте“.

Няколко пъти в годината пътници и екипажи изживяват непредвидени отчетливи въздушни турболенции, които изненадват всички. Но ако останете седнали и със закопчани колани на седалките си, всичко ще премине без последствия.

Не пийте кафе на самолета.

Не пийте от кафето на борда. Сериозно, не го правете!

„Не бих препоръчал пиенето на кафе или топъл чай на борда на самолет. Правят се с вода от резервоари, които рядко се почистват. Никой от екипажа не пие вода от тях.“

Тези думи принадлежат на Рони Файда Кларк – летищен агент и пътуващ блогър.

Сега да разнищим и ние „водната криза“. Водните резервоари на самолетите са изключително трудни за почистване. Дори когато се третират с дезинфектанти, повечето бактерии остават в резервоара. Искате ли наистина да се разболеете по време на 12-часовия си полет? Едва ли. Затова си поискайте бутилирана вода!

Тоалетните никога не са реално заключени.

Можете ръчно да отворите вратите на тоалетните в самолета отвън без особена помощ. Просто вкарайте нокът под ръба на знака за „тоалетна“ на вратата и плъзнете копчето –  и готово – отключено е.

Научете се да обичате надписаните пътници (пътници с дублирани места – свръхрезервация).

„Надписаните пътници“,или т.н. свръхрезервация, е постоянно ескалиращ проблем, особено за авиолиниите в САЩ.

Според данни на Транспортния Департамент на САЩ само през последната година над 40 хил. души неволно са станали жертва на този проблем и им е бил отказан достъп до борда от общо 12 от най-големите американски авиолинии.

Инциденти като този с д-р Дао, който насилствено бе извлечен от полет на United Airlines на 9 април 2017 г. , принуди авиокомпанията да промени своята политика за обслужване на клиенти.

Това са добри новини, защото, в резултат на този инцидент, много от авиокомпаниите регулираха политиката си за компенсации. Ако бъдете принудени да чакате няколко часа, това може да се окаже денят на „голямата печалба“ за вас.

Ако United Airlines, например, ви насади в свръхрезервиран полет – то тогава, вие, имате право на 400% компенсация от цената на еднопосочен билет- до 1350 долара съгласно закона, което е една доста приятна компенсация.

Най-добре пазената тайна от всички: знай правата си!

Последна в списъка, но не и по значение е тайната,  която искаме всички да научат.

Където и да се намирате по света, знаете ли, че имате специални пътнически права за въздушните пътувания?  Ако полета ви закъснее, бъде отменен или резервацията ви е дублирана, вие подлежите на компенсация в размер до 1350 долара, в зависимост от местоположението, продължителността и тежестта на проблема.

Всеки полет през последните 3 години, в който сте станали жертва на подобно нарушение означава, че бихте могли да се сдобиете със солидна финансова компенсация.

Това бяха 7 от най-усърдно пазените тайни от авиокомпаниите, които пътуващите по въздух не знаят. Сега вече ги научихте и бихте могли да се възползвате.

Инциденти по летищата се случват и ще продължават да се случват. Когато обаче знаете правата си ще можете да реагирате по най-правилния, спокоен и уверен начин, излизайки не с разбити нерви и финансово ощетени от неприятната ситуация, а извличайки не лоши дивиденти.