Често задавани въпроси

Защо да изберете ClaimEurope?

  • Ние притежаваме знанието, опита и знаем всички трикове. Ние можем да разберем, проверим и оспорим всички технически и правни аргументи, които авиокомпаниите обикновено използват, за да избегнат плащане на обезщетение.
  • Само ClaimEurope разполага с юристи, придобили своя опит, свързан с правата на пътниците във въздушния транспорт, в Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГВА) – регулаторен и контролен орган в областта на гражданското въздухоплаване в Република България. Именно затова сме толкова ефективни в своята дейност, защото сме се учили и придобивали ноу хау директно от най-добрите.
  • Нашата работа е безплатна за Вас, ако се провалим. Само при успех, получаваме 20 % комисиона, която приспадаме от Вашето обезщетение, много по-малко, отколкото бихте похарчили за адвокатски хонорар, а освен това адвокат би Ви таксувал дори и при неуспех.
  • Не дължите ДДС към комисионата от 20%, за разлика от други посреднически компании.
  • Авиокомпаниите са наясно, че ние сме професионалисти и можем лесно да разберем, ако Ви измамят. Те знаят, че пътниците няма да разследват, да спорят и дори да потърсят правата си пред съд, но ние ще го направим.

В кои случаи имам право на обезщетение?

Съгласно Европейски Регламент №261/2004, както и утвърдената европейска съдебна практика, всеки пътник, независимо от националността му, има право на обезщетение от авиокомпанията в случай на:

Какъв размер обезщетение ми се полага?

Във всеки един от случаите на закъснял полет, отменен полет, отказан достъп до борда на самолет и пропусната връзка , Вие имате право на обезщетение в размер от 250€ до 600€, в зависимост от полетния маршрут.

В случай, че имате проблем, свързан с настаняване в по-ниска класа , Вие имате право на обезщетение, което се изразява във възстановяване до 75% от цената на билета, който сте заплатили.

В случай, че имате проблем с багажа Ви и е налице някоя от следните ситуации: изгубен багаж, повреден или унищожен багаж, закъснял багаж , Вие имате право на обезщетение до 1 202.09 EUR.

За кои полети мога да претендирам обезщетение?

Всички полети в рамките на Европейския съюз са обхванати съгласно Регламент №261/2004. Последният важи за полети на европейски авиокомпании, независимо от летището на заминаване и пристигане. Ако авиокомпанията не е европейска, са включени само полети, излитащи от летище в ЕС.

Така например, ако летите от Ню Йорк до Виена с авиокомпания от страна в ЕС, Вие ще имате право на обезщетение. Ако обаче използвате този маршрут с авиокомпания, която не е базирана в ЕС, Вие няма да имате право на обезщетение, защото летището, от което излитате, не е в ЕС. В същата ситуация, Вие ще имате право на обезщетение, ако летите от Виена до Ню Йорк, въпреки че авиокомпанията не е европейска, защото релевантно в случая е летището на отпътуване.

Мога ли да претендирам обезщетение сам?

Всеки пътник, който смята, че има право на обезщетение, може да се опита да се свърже със съответната авиокомпания и да потърси сам правата си. Последното може да направи и ползвайки услугите на адвокат. Всички знаем, обаче, че за услугите на адвокат следва предварително да заплатите адвокатски хонорар (в пъти по-голям от нашата комисиона), а освен това адвокат би Ви таксувал дори и при неуспех.

В същото време, повечето от пътниците, които предявяват претенцията си сами, рядко получават положителен отговор от опериращия въздушен превозвач, ако въобще получат някакъв, а целият процес на комуникация, от свързването с авиокомпанията до превеждането на паричното обезщетение, е изключително сложен и отнема време.

Предявявайки иска за обезщетение сами, ще се сблъскате с много трудности и ще изгубите много време. Ще трябва да се запознаете с множество съдебни решения, процедури и закони. Отказът на авиокомпанията да Ви изплати обезщетение е много вероятен, ако действате сами, а по този начин ще отслабите значително позициите си пред авиокомпанията и ще намалите шансовете за нашия бъдещ успех, в случай че след това решите да потърсите нашата помощ.

Затова не се колебайте, не губете време и усилия. ClaimEurope е насреща точно в такива ситуации и с радост ще Ви помогне да получите полагащото Ви се парично обезщетение.