Проблемите на Ryan Air продължават и през края на септември.

Въпреки непрестанните стачки на пилоти и персонал, въпреки многократно провежданите дискусии със синдикални организации от цял свят авиопревозвачът не намира решение и не успява да балансира между справедливите условия на труд на служителите си и стремежът към икономическия растеж.

Само за септември месец, заради стачки на персонала Ryan Air е отменила над 1000 полета. Разбираме трудностите на компанията, а именно да изпълнява бизнес план в авиоиндустрията основан на нискотарифни полети, но проблемът е, че големият негатив от ситуацията понасят пътниците.

RYAN AIR демонстративно не спазва закона.

Въпреки, че Регламент /ЕО/ 261/2004 г. важи с пълна сила по отношение на накърнените права на пътниците, вследствие на проблемни полети, авиопревозвачът отказва доброволно да изплати  дължимите обезщетения.

Това поведение макар и противозаконно е икономически разбираемо, с оглед все по-лошия тренд на счетоводния баланс на дружеството, обусловен от натрупаните до момента над 54 милиона евро задължения за обезщетения от полети.

Може би сте чули публичните изявления на Ryan Air, че не дължат и няма да заплащат обезщетения за отменени поради стачка полети?!

Нашият съвет е да не приемате подобни изказвания за достоверни и юридически издържани.

Действително стачката се разглеждаше като „извънредно обстоятелство“ и беше самостоятелно основание за отказ от изплащане на обезщетение при отменен и закъснял полет, но съгласно измененията в практиката на Съда на Европейския съюз, свързана с приложението на Регламент /ЕО/ 261/2004, съдът резонно извади „стачката на персонала“ от обхвата на безвиновното поведение, а именно „извънредните обстоятелства“

В настоящия случай безспорно е налице причинно-следствена връзка между поведението на авиопревозвача и действията на служителите, поради което не е налице „извънредно обстоятелство“, и обезщетение се дължи, а правата на пътниците следва да бъдат защитени.

За съжаление обаче, отказите за изплащане на обезщетения на авиокоманията правят събирането на дължимите суми трудна задача, в повечето случаи свързана със съдебно производство.

При отменен или закъснял полет, отказан достъп до борда или проблеми с багажа,

ние от CLAIMEUROPE сме готови да поемем вашия случай и с гордост бихме защитили вашите права в съда.

Разполагаме с юристи с дългогодишен стаж в авиоиндустрията, както и работим с най-добрите адвокати в бранша.

Не забравяйте, че при евентуално съдебно производство дори при неуспех, вие не дължите нищо. Всички държавни такси и разноски за сметка на CLAIMEUROPE.