Права на пътниците в случай на стачка

Авиационните пътници засегнати от стачка, съгласно новата практика на съда на ЕС вече имат право на обезщетение за отменен или закъснял полет стига стачката да е на персонала на авиокомпанията, а не на този на летището. Също така пътниците има право на храна и освежителни напитки, докато им бъде уреден алтернативен транспорт.

Полетът ми засегнат ли е от стачка?

За да разберете отговора на този въпрос трябва да посетите уебсайта на вашата авикомпания. Повечето големи авиокомпании публикуват подробна информация за отменените и закъснели полети, които са били засегнати от стачка. Уебсайтът ще ви осигури полезна информация и за горещи телефонни линии, и как да промените или отмените резервацията си. За да сте сигурни, че ще си осигурите доказателства за по-късно, най-добрият начин е да принтирате данните за отменения ви полет от страницата на авиокомпанията. Пътници, които са с пакетна ваканционна резервация,  трябва директно да се свържат с тур оператора си за да разберат дали полета им е бил отменен или отложен заради стачката.

 Кога имам право на компенсация в случай на стачка?

* Стачката е на персонала на авиокомпанията

* Полетът ви е не е бил преди повече от 6 години.

* Чекирали сте се навреме за полета.

* Полетът ви е излитал или е трябвало да кацне в страна от ЕС. Авиокомпанията ви трябва да има представителство в ЕС.

Как да намеря алтернативен полет?

Авиокомпаниите са задължени да ви информират при отмяна на полета ви възможно най-бързо и след това да ви намерят приемлив алтернативен вариант за полет. Авиокомпаниите често се опитват да използват резервите си за да покриват отменени полети, прехвърляйки засегнатите пътници към други полети, които обслужват.  Ако полета ви е бил отменен заради стачка, вие сами бихте могли да се свържете с авиокомпанията си, за да промените резервацията си безплатно или за да я анулирате напълно. Бихте могли да сторите това и онлайн през страницата за резервации на авиокомпанията, например.

Автобус или влак вместо полет?

Ако отмененият полет е вътрешен (в ЕС), бихте могли да вземете автобус или влак до необходимата ви дестинация. Просто организирайте самолетния ви билет да бъде заменен с влаков или автобусен такъв. Можете да сторите това безплатно на гишето на авиокомпанията или през страницата за резервации в сайта им.

Ако решите да прескочите тази част обаче и сами си закупите влаков или автобусен билет, трябва да сте много внимателни. Ако пътуването ви излезе по-скъпо от първоначално планирания полет, може да се наложи сами да покриете разликата. Пазете на сигурно място фактурата за самолетния ви билет. За да е всичко точно, най-добрият вариант е авиокомпанията да конвертира самолетния ви билет във влаков или автобусен.

Мога ли да резервирам кола под наем?

Въпросът дали авиокомпанията ще възстанови разходите ви за кола под наем подлежи на преговори. Ако авиокомпанията обещае да направи това, уверете се, че го имате в писмен вид.

Компенсация може да ви бъде изплатена при следните изключителни случаи

Отмяната на полет преди първия официален ден на стачката не отменя задължението на авиокомпаниите да изплащат компенсации. Съдът на Европейските Общности (European Court of Justice) третира това като отказ на пътниците на всякаква форма на правна защита ако дадена авиокомпания може да се позове на инциденти, които тя има правомощия и възможности сама да разреши. (Съдът на ЕО, решение от 4 октомври 2012 г., препратка към дело: C-22/11).

Какво трябва да направя?

* Разберете дали имате право на компенсация.

* Опитайте сами да си приберете дължимото или се обърнете към компания, която се е специализирала в уреждането на подобни казуси с авиокомпаниите (специализиран сайт, адвокатска кантора, клиентска организация и др.).

* Никога не се предавайте и не се отказвайте да гоните правата си!