Какво означава отказан достъп до борда на самолет?

Отказан достъп до борда на самолет е т.нар. overbooking, когато авиокомпанията е продала повече билети отколкото са местата в самолета. Не важи, ако сте закъснели за качване на борда или сте забравили документите си (лична карта, паспорт, виза), както и ако същите са невалидни.

Някои компании продават повече билети от наличните в самолета места, в статистическите очаквания, че някои пътници няма да се появят. В същото време, авиокомпаниите пренасочват пътници от отменени полети към други полети, при което се получават ситуации, в които пренасочените пътници и резервациите надхвърлят местата в самолета, което води до търговско претоварване, свързано с множество оперативни проблеми и грешки, които пък от своя страна водят до проблемите, свързани с отказан достъп до борда. В такъв случай, пътникът има право на обезщетение независимо от причината за отказа.

Какви са правата ми в случай на отказан достъп?

В тези ситуации, обикновено авиокомпаниите молят пътниците доброволно да отстъпят местата си и да вземат по-късен полет, като предлагат ваучери за хотели и храна или други стимули. Предложението им в повечето случаи е по-лошо от паричното обезщетение, на което имате право и което впоследствие ще получите, така че най-добрият вариант е да не се съгласявате доброволно да отстъпите мястото си на борда и да се свържете с нас.

Не забравяйте, че имате право на обезщетение при отказан достъп само и единствено ако не сте преотстъпили доброволно мястото си. В случай, че не се съгласите и достъпът до борда Ви е отказан против Вашата воля, Вие имате право на парично обезщетение в размер от 250€ до 600€, независимо от предложен от компанията заместващ полет, ваучери за храни/напитки/хотел и др.