Отказано обезщетение?

Съгласно нормативната уредба регулираща правоотношенията в гражданската авиация, авиокомпаниите, при определени нарушения са задължени да изплащат компенсации на пътниците. Вследствие на проблем с даден полет, обаче е напълно разбираемо, че авиокомпаниите се опитват да избягат от погасяване на задължението. Предвид големия му размер и най – често резултатът е отказано обезщетение.

Понякога пътниците, които са изискали своята компенсация, получават неоснователни откази мотивирани с несъществуващи и неотговарящи на действителното фактическо и правно положение доводи.

Да, понякога се налага да се преборите, за да стигнете до парите си.

Не бива да губите надежда. Ако сте станали жертва на някакво нарушение и авиокомпанията отказва да ви изплати компенсация, все още имате шанс да си получите дължимото заради причиненото неудобство.

Разберете каква точно е била причината за нарушението?

Когато искът ви е бил отхвърлен и ви и е било отказано обезщетение,  авиокомпанията е длъжна да посочи причината. Обикновено това се случва, когато нарушението е вследствие на „извънредни обстоятелства“, които е нямало как да бъдат предотвратени.

Извънредните обстоятелства в правния мир са тези обстоятелства, които са непредотвратими, а именно не са в причинна връзка с действията на превозвача. Понякога авиокомпаниите наистина няма какво да направят за да предотвратят нарушението. Като например: буря или стачка на летищни служители.

Проблемът е, че нерядко авиокомпаниите посочват причини за нарушението, които всъщност са могли да предотвратят. Ето защо е толкова важно да разберете точната причина за нарушението на полета ви.  С други думи, търсете причина, която е конкретна и не се примирявайте с бланкетен отказ: „поради извънредни обстоятелства, които са извън нашия контрол“.

Не сте сигурни как точно да го направите? Свържете се с авиокомпанията и не ги оставяйте на мира докато не ви дадат конкретна причина за проблема. Ако те не отговорят, свържете с CAA на съответната държава и изискайте те да ги заставят да получите отговор. Също така можете да пишете до съответната служба за РВД в случай, че са налице индиции, че могат да бъдат наясно със проблема. Също така в интернет пространството има сайтове, които понякога предоставят релевантна информация, но те работят срещу заплащане на абонамент.

Най- важното е да не се примирявате при отказано обезщетение с неясни мотиви!

Запознайте се със Законите за Пътническите Полети (Airlines Passenger Laws)

След като сте научили причината за нарушението на полета ви, следващата стъпка е да се запознаете със законите за пътническите полети. Започнете с това откъде или за къде летите. Законите за пътническите полети са различни за всеки континент, така че това е важна стъпка.

Не е нужно да сте местен жител за да подлежите на компенсация според техните закони. Необходимо е само да пътувате през тяхното въздушно пространство.

Закони за пътническите полети в рамките на САЩ

Единственият казус, за който ви се полага компенсация в рамките на САЩ е ако сте станали жертва на надписан полет (дублирано място – свръхрегистрация) и ви е бил отказан достъп до борда като недоброволно сте отстъпили мястото си.

Ако обаче приемете доброволно ваучер за по-късен полет, вие губите възможност за последваща компенсация и при предявен иск ще ви бъде отказано обезщетение.

На каква точно компенсацията може да се надявате при тези обстоятелства? Прочетете следващите редове за да разберете….

Права при пътническите полети до или от Европа

Ако летите до или от Европа, вие имате значително повече права при нарушения касаещи полета ви.

Това означава, че имате право на компенсации ако полета ви от или за Европа е бил забавен/отменен, или сте станали жертва на свръхрегистрация и мястото ви на самолета е било дублирано, което е довело до пристигането ви до желаната дестинация с повече от 3 часа закъснение.

Споменатите нарушения не подлежат на компенсация ако те са вследствие на извънредни обстоятелства, върху които авиокомпанията няма контрол. Не ви дължат компенсация и ако са ви уведомили за проблема поне 14 дни преди датата на полета.

За повече информация във връзка с проблемите с полети на територията на ЕС – тук!

Ако смятате, че погрешно ви е отказана компенсация – продължете битката!

Ето какво още може да сторите:

Образувайте съдебно производство!При отказано обезщетение образувайте съдебно производство!

Ако считате, че неоснователно ви е отказано обезщетение, следващата стъпка е да отнесете делото в съда.

Ние както и други компании сме специализирали авиационно право. Имаме богат опит в процесуалното представителство и в случай, че се чувствате несигурни да потърсите правата си пред съд, ние с гордост ще ви помогнем. Ще извършим цялата работа – от написването на исковата молба и внасянето и в съда до заплащането на държавната такса и последващото представителство в процеса пред съответните инстанции срещу минимална комисионна от 20% от събраното обезщетение.

 

Не забравяйте старите си полети

Не забравяйте, че авиокомпаниите са задължени да изплащат компенсации за нарушени пътнически права до 3 години, а в редки случаи до 5 години.

Това означава, че ако в миналото са нарушили правата ви при полет, но не сте поискали компенсацията – може би още не е късно да го направите. Нищо не губите ако опитате!

Никога не се предавайте, гонете правата си до последно!

Законите за пътническите полети непрекъснато се променят. Точно затова, никога не трябва да спирате да се борите за правата си. Помнете, когато си закупувате билет за самолет, вие всъщност подписвате договор с авиокомпанията. Тя е задължена осигури съответна услуга съгласно законодателството и общите условия. Затова, когато следващият път заседнете на някое летище за неопределен период не губете надежда. Колкото повече пътници се борят за правата си, толкова повече законите ще се променят в тяхна полза

Не се примирявайте при отказано обезщетение!