Иск за компенсация от авиокомпания в ЕС или САЩ

Случвало ли ви се е полета ви да закъснее или да бъде отменен? Засядали ли сте на някое летище, защото ви е бил отказан достъп до борда на самолета? Ако е така, вие имате право на компенсация от авиокомпанията.

Познати ли са ви разочарованието и безпомощността, когато заседнете на някое летище? Край на всичко това! Вие не сте безпомощни. Напротив, имате много повече права, отколкото предполагате.

Размерът на компенсацията варира в зависимост от вида на нарушението, на което сте станали жертва и дестинацията. Но без никакво съмнение, вие сте в правото си да изискате компенсация, защото ви се полага. Ето как да го направите…

Как да разберете дали имате право на обезщетение?

Важно е да знаете, че не е нужно да сте на летището точно в момента на нарушението, за да имате право на обезщетение. Ако сте станали жертва на нарушени пътнически права през последните 3 години е много вероятно да имате право на компенсация.

Кодекс на Федералните Правила,  Дял 14, Аеронавтика и Космос, Част 250 третира правата на пътниците в САЩ, като са защитени единствено онези пътници, на които им е бил отказан достъп до борда или пристигнали до крайната си дестинация си с повече от 1 час закъснение.

Ако летите до или от Европа, законът е дефиниран от EC 261 и ви защитава в случай на закъснение, отмяна или дублиране на мястото ви (свръхрегистриране) за вашия полет като закъснението следва да е в размер на повече от 3 часа при пристигане на крайната дестинация

Ако ви е бил отказан достъп до борда

Ако ви е бил отказан достъп до борда на самолета, авиокомпанията ви дължи пари в случай, че летите в рамките на САЩ, или до и от Европа.

  •  Ако ви е бил отказан достъп до борда в САЩ, а новият ви полет пристигне с 1-2 часа закъснение, имате право на 200% компенсация от цената на еднопосочния ви билет (за максимум от 650 долара).
  • Ако ви е бил отказан достъп до борда в САЩ и новият ви полет пристигне с 2 часа закъснение, имате право на 400% от цената на еднопосочния ви билет (за максимум 1,300 долара).
  • Ако са ви отказали достъп до борда в Европа, имате право на компенсация от 250 до 600 евро на пътник, както и пълно възстановяване на сумата при потвърдена резервация.

Ако полета ви е закъснял или е бил отменен

Ако свързващият ви полет е закъснял или е бил отменен в САЩ имате право на обезщетение единствено в случай, че се откажете изобщо да летите и не се възползвате е от предложение за алтернативен полет или пък се качите във вече закъснелия свързващ полет.

Ако полетът е за или от Европа, подлежите на компенсация при закъснение или пълна отмяна.

Не подлежите на компенсация в случай на:

  • нарушението е вследствие „извънредни обстоятелства“, върху които авиокомпанията няма контрол
  • ако авиокомпанията ви е уведомила за нарушението поне 14 дни преди полета.

Как да подадете иск за обезщетение (компенсация) до авиокомпания

Има няколко стъпки, които трябва да следвате, когато подавате иск за компенсация. Но преди да направите каквото и да било е важно да се сте наясно и да се снабдите с:

  •  детайлите от вашето пътуване (номер на полет, авиокомпания, дата и час на полета)
  • някои случаи е възможно въздушният превозвач да изиска копие на личната ви карта както и удостоверени за банкова сметка 
  • Трябва добре да се запознаете с разпоредбите на приложимото право, както и да се снабдите с писмена легална информация относно проблема на вашия полет.

Регистрирайте/подайте иск до авиокомпанията

Първото нещо, което трябва да направите, когато регистрирате иск за компенсация за закъснял, отменен полет или отказан достъп до бода е да се свържете с вашата авиокомпания. Може да сторите това като им се обадите, пишете им, или попитате агента на портала за най-добрия метод да регистрирате/подадете оплакване.

Имайте предвид, че авиокомпанията, с която сте направили резервацията, може да не е същата, с която сте летели. Ако случаят е такъв, подайте оплакването до авиокомпанията, с която сте летели.

Отнесете случая си до регулаторните органи

Ако авиокомпанията отхвърли иска ви, а вие чувствате, че имате право, тогава следващата стъпка е да отнесете случая си до регулаторните органи. Ако сте в САЩ, отнесете иска си до  Отдела за защита на авиационните потребители (ACPD). Ако сте в Европа или във Великобритания, подайте жалба до CAA. (за България ГД ГВА) 

Отнесете случая до съда

Ако първите две опции не сработят за вас, финалното действие е да отнесете случая си до съда. Първо, запознайте се внимателно с вашите пътнически права за да сте сигурни, че позицията ви е силна. Така няма да изгубите времето и парите си в стремежа си да вкарате авиокомпанията в съда.

Най-вероятната причина да изгубите делото би била ако авиокомпанията успее да докаже, че нарушението е вследствие „извънредни обстоятелства“, които са били извън техен контрол. Затова е хубаво да се уверите предварително, че нарушението на авиокомпанията е било предотвратимо.

В случай, че се чувствате несигурни, нямате време или пък просто желаете професионална защита на правата си можете да подадете иска си бързо и лесно, срещу минимална комисионна до специализирана компания за защита на правата на пътниците.