Какво означава закъснял полет?

За закъснял се смята единствено този полет, който е пристигнал до крайното си местоназначение с повече от 3 часа закъснение. Не се смята за закъснял този полет, който е просрочил часа си на излитане, но е пристигнал до крайното си местоназначение с по-малко от три часа закъснение спрямо часа на пристигане според разписанието.

Следва да имате предвид, че за момента на кацане се смята часът, в който за първи път се отвори вратата на самолета за слизане на пътниците. Така например, ако чакате на летището или в самолета в продължение на 3 часа и 30 минути след началния час на излитане, но пристигнете до крайното си местоназначение с 2 часа и 30 минути закъснение, Вие нямате право на парично обезщетение.

Какви са правата ми при закъснял полет?

Всеки пътник, достигнал до местоназначението си с повече от 3 часа закъснение, има право на следното обезщетение в зависимост от разстоянието на полета:

Разстояние/маршрут Размер на обезщетение
< 1500 km 250€
1500 – 3500 km 400€
> 3500 km 300€ за заъснение 3-4 часа
400€ ако всички летища са в ЕС
600€ ако едно от летищата не е в ЕС

Задължителна грижа, храни, напитки, подслон и транспортни разходи при закъснение на полета с повече от 2 часа.

Въпреки, че нямате право на парично обезщетение за закъснение ако полетът Ви не закъснее с поне три часа, при закъснял полет с повече от 2 часа, Регламент №261/2004 задължава авиопревозвача да положи необходимите грижи за Вашия комфорт, а именно да Ви осигури:

  • Храна и напитки според времето за изчакване;
  • Настаняване в хотел, когато се налага престой за една или повече нощи, или когато се налага допълнителен престой към първоначално предвидения от пътника;
  • Превоз между летището и мястото за настаняване.
  • Две телефонни обаждания, достъп до електронна поща.

Закъснял полет поради извънредни обстоятелства

В случай на закъснение на полета влседствие на т.нар. извънредни обстоятелства (стачка, лошо време, терористична заплаха) и авиопревозвачът успее да докаже наличието им, Вие нямате право на парично обезщетение. Следва да имате предвид, че техническите проблеми не представляват извънредни обстоятелства извън контрола на авиокомпаниите, по смисъла на Регламент №261/2004, и с радост ще Ви помогнем да получите полагащото Ви се обезщетение, като подадем иск вместо Вас.