Компенсация при изгубен от авиокомпания багаж

Без значение дали става въпрос за бизнес пътуване или ваканция, вестта за изгубен багаж на летището, представлява крайно неприятен момент за всеки пътник.

Дори да ви се струва обратното, искът за компенсация до авиокомпанията изгубила багажа ви, не е толкова сложен процес. Следвайте нашите съвети за да  разберете как да си потърсите правата според Монреалската Конвенция.

Ще се спрем по-подробно на всеки един от следните казуси:

  1. Какво да правите ако не откриете куфара си в багажното отделение?
  2. Какво е Монтреалската Конвенция?
  3. Трябва да подадете иска си преди да напуснете летището.
  4. На каква компенсация мога да разчитам ако багажа ми бъде официално обявен за изгубен?

 

1.Какво да правите ако не откриете куфара си в багажното отделение?

Имали сте дълъг полет и се насочвате към багажното отделение. Чакате и внимавате да не пропуснете вашата чанта на конвейерната лента. Чакате още и още… Докато не става ясно, че точно вашият багаж липсва. Останалите сте само с дрехите на гърба си за предстоящата бизнес среща…

Забавянето или загубата на багаж при полет винаги е много разочароващ и изнервящ момент. Помислете си добре следващия път какво да изберете: чекиран или борден багаж.

Според една статистика на SITA, броят на недоставеният от авиокомпаниите багаж е спаднал с близо 50% от 2007 г. насам. Обнадеждаваща статистика, но тя няма да ви „сгрее“ ако багажа ви се изгуби.

И така – разбрали сте вече със сигурност, че куфарът ви липсва. Запазете спокойствие и се насочете към гишето(бюрото) за загубен багаж. Разберете къде точно на летището се намира и отидете веднага там. Действайте бързо и разберете какво се е случило.

Според Монреалската Конвенция вие имате право на компенсация ако авиокомпания изгуби багажа ви. Ако се натъкнете на подобен проблем – знайте правата си!

2. Какво е Монреалската Конвенция?

Според Монреалската Конвенция от 2003 г., пътниците имат право на компенсация за изгубен или забавен багаж при международни полети между определени страни. Повече от 120 нации са подписали тази регулация, в това число САЩ и ЕС. По-голямата част от света спазва Монреалската Конвенция, което е добра новина за въздушните пасажери.

Конвенцията се прилага и ако заминаването и местоназначението ви са едновременно в рамките на една държава-членка, но само когато има планирана спирка в друга държава. Например, летите в държава-членка, каквато е Китай, с междинна спирка във Виетнам. Подобен полет е покрит от конвенцията. Но ако имате директен полет без междинна спирка – полетът повече не се води „международен“ и регулацията отпада.

3. Трябва да подадете иска си преди да напуснете летището.

Щом стигнете до бюрото за изгубен багаж, спокойно обяснете ситуацията на служебното лице там. Не се примирявайте докато не говорите с някой служител и докато не попълните вашият Иск за Нарушена Собственост (PIR) по повод изгубения ви багаж. Уверете се, че сте попълнили коректно номера на багажа си.

Колкото по детайлен е иска ви, толкова по-добре. Не оставяйте нито едно поле непопълнено (особено тези с контактната информация). Опитайте се да осигурите подробен списък със съдържанието на багажа ви, включително стойността на всяка вещ.

Може и да не знаете, но авиокомпанията е задължена да ви осигури средства за „най-необходимите вещи“ докато чакате багажа си или ако той бъде обявен за „изгубен“.

Ако сте достигнали до крайната си дестинация чрез свързващ полет, тогава трябва да подадете иска си до авиокомпанията осъществила последния ви полет.

Мъдър ход е предварително да си направите списък на всички вещи в багажа за полета, защото това може да се окаже много полезен ход ако се натъкнете на подобен неприятен казус. Помнете: според Монреалската конвенция,  вие имате право на компенсация в случай, че багажът ви бъде забавен или бъде изгубен от авиокомпанията, с която летите!

4. На каква компенсация мога да разчитам ако багажа ми бъде официално обявен за „изгубен“?

Обикновено, в подобни ситуации вашият багаж пристига със следващия полет или след няколко дни.

Ако обаче изминат 30 дни и все още не се е появил – тогава официално се счита за „изгубен“.

Точно тук е моментът, в който подробния списък с вещите от багажа ви ще свърши чудесна работа.

Свържете се с авиокомпанията си и отправете иск за компенсация за изгубен багаж. Бъдете внимателни и опишете коректно стойността на вещите си, защото авиокомпаниите често проверяват тази информация. Особено ако сумата им се стори нереално завишена.

Абсолютният максимум като сума, която бихте могли да получите като компенсация за изгубен багаж е  $3,400 на човек. Освен ако не сте закупили застраховка за багаж с по-висока стойност за полета си.

Компенсацията може да отнеме от 1 до 3 месеца, според Транспортния Департамент (The Department of Transportation), а според нас и малко повече при положение, че не се стига до съдебно производство.